fbpx

Soolataigna meisterdused ja retsept

2 minuti lugemine. Autor Mariliis Lukk, kahe väikelapse ema

Soolataigen on üks lihtsamaid ja populaarsemaid viise, kuidas lapsega meisterdamist, “mökerdamist” alustada.

Kuidas tehakse soolatainast? 

Põhimõtteliselt näeb Sinu köök pärast taigna valmistamist heal juhul välja selline 😀

20170503_112000.jpg

Sa vajad koostisosi nagu jahu, peensool, vesi.

Liitu meie uudiskirjaga!

Töövahendeid: kaussi ja tassi ning soovi korral miksrit. Palju vahvam on see tainas koos lapsega kokku segada 🙂

IMG_0513.JPG

Soolataigna retsept:

  • 1 tass soola
  • 2 tassi jahu
  • 1 tass vett

Soolataigna valmistamise juhend: 

  • Sega sool ja jahu kergelt omavahel ning lisa vesi.
  • Sõtku kas käega või mikserda mikseriga segamini.
  • Juhul, kui kasutad mikserit, siis sõtku lõpus taigen kergelt ka käega läbi.
  • Tekstuur peaks jääma nagu voolimismass: mitte liiga rabe ega ka liiga kleepuv.
  • Vajadusel lisa kas jahu või vett.

Veel vajalikke töövahendeid: 

Töövahendid.pngIMG_0496

  • Taignarull.
  • Näpuvärvid või tatar, riis, makaron.
  • Pintslid.
  • Nuga (ohutuse mõttes plastmassist) või käärid. Saad vajadusel kuju lõigata või tähti, numbreid sisse vajutada.
  • Pabertaldrikud (või mõni muu alus, kuhu jäljend teha).

Jälje tegemiseks: 

Jälg koos värviga.jpg

  • Rulli taigen ca 0,5-0,75 cm paksuseks.
  • Vormi taignamassi kuju endale meelepäraseks ning vajuta sisse lapse jala- või käejälg.
  • Soovi korral võid jälje hiljem üle värvida (meie kasutasime näpuvärve) või kaunista tatra, riisi või makaronidega.
  • Samas võid ka nii teha, et eelnevalt teed lapse jala- või käe kokku näpuvärviga ja alles siis vajutad jälje sisse. Pead arvestama, et kogu jälg ei pruugi värvine jääda. Valmis jäljed.jpgIMG_0534

Lõpptulemus

  • Soovi korral küpseta jälge ahjus 100 kraadi juures ca 1-1,5 tundi. Kui võimalik, siis kasuta ventilaatoriga programmi.
  • Kui Sa ahju ei soovi panna, siis arvesta, et taigen alusel liiga paks pole, sest kuivamine võtab kaua aega.

Käe- ja jalajäljed

Muidugi leiad erinevaid retsepte internetiavarusest. Sa pead ise katsetada, milline on Sinu jaoks parim.

Ja kui laps juba suurem, siis kindlasti lase lapsel endal rohkem kaasa teha: taigna segamine, rullimine ja kujundi sissevajutamine arendab motoorikat, nõuab kannatlikkust ja on pealegi lõbus 🙂 Ja loomulikult kasuta erinevaid kujundeid (nt. pipargoogivormid) jne.

NB! Meie tainas on ülisoolane, seega pole hea, kui laps seda sööb.

Mõnusat plökerdamist teile!

Autor Mariliis Lukk

Kui meie seekordne meisterdus Sinus huvi tekitas, vaata ka meie varasemat meisterdust: Tärkis + vesi, mis juhtub? 

Pildid on Pesapuu Perekeskuse (endise Peetri Beebiklubi) tundides tehtud pildid. Pildi kasutamise õigused kuuluvad ainult Pesapuu Perekeskusele. Ilma loata piltide kasutamine on keelatud. 

Vabandust, kommenteerimiseks pead sisse logima.
Menüü